Prop Table (after El Greco), 2018, oil on canvas,152 x 219 cm, collectie museum More

Museum More wint Sacha Tanja Penning en voegt met prijzengeld Prop Table van Lara de Moor toe aan collectie

Aan Museum MORE is de Sacha Tanja Penning 2018 toegekend. De Sacha Tanja Penning is een prijs ter promotie en stimulering van figuratieve kunst en wordt sinds 2005 jaarlijks uitgereikt ter herinnering aan de nalatenschap van Sacha Tanja (1942-2004).
Sacha Tanja was hoofdconservator van de ING Collectie. Onder haar leiding groeide deze uit tot een van de belangrijkste bedrijfscollecties op het gebied van figuratieve kunst in Nederland. Het is de eerste keer dat een museum deze onder­scheiding krijgt.

Figuratieve kunst
Het rapport van de jury meldt: ‘Museum MORE krijgt de penning omdat het museum een belangrijke toevoeging en zeer gewaardeerde partner is in de vertegenwoordiging van de hedendaagse figuratieve kunst in Nederland’ en is verheugd ‘de penning aan een instelling uit te reiken die in haar aanpak voortvarendheid heeft getoond en die gedienstig handelt naar de figuratieve kunst’.

Lara de Moor

Aan de penning is een geldbedrag verbonden van €10.000, beschik­baar gesteld door ING. Museum MORE zet het bedrag in voor de aankoop van het schilderij Prop Table (after El Greco) van Lara de Moor. Lara de Moor (1969 is een van de meest getalenteerde figuratieve Nederlandse kunstenaars van dit moment. Een terugkerend thema in haar oeuvre is het interieur als stille getuige van wat net was, of misschien zo gaat komen.
De uitreiking van de Sacha Tanja Penning vindt plaats op donderdag 11 oktober 2018.